Cloud VS. Fizikai Szerver

A betterteam.hu nem fizikai szerverbérlést kínál, hanem felhőalapú infrastruktúra-virtualizációt, ahol akár több virtuális dedikált szervered is lehet. Összegyűjtöttük a virtualizált infrastruktúra előnyeit a fizikaival szemben.

Cloud - Üzembehelyezés

A felhőben pár kattintással tudsz létrehozni egy új szervert és néhány perc múlva már a kiválasztott operációs rendszer is fut rajta. Még pár kattintás és a mentés ütemezésével is kész vagy. Egy meglévő szerverből kellene pár klón? Ez sem tart tovább néhány percnél.

Szerver - Üzembehelyezés

Egy fizikai szervert megrendelni és telepíteni hosszú idő. Először ki kell válaszd a hardvert amit pár nap alatt leszállítanak. A telepítés, konfigurálás néhány óra. Utána az elhelyezés egy szerverteremben további idő. Napokról sőt akár hetekről beszélünk, amit a felhővel teljesen megspórolhatsz.

 

Cloud - Skálzódás

A felhőben néhány kattintással állíthatók a szerverek erőforrásai, külön beállítható a RAM, a HDD, a processzormagok száma és mindez pillanatokon belül valóban a szervered rendelkezésére is áll. Pár kattintással hozható létre új virtuális gép vagy akár egy meglévőt is klónozhatsz, ha szeretnéd több gépre elosztani a terhelést. A szervereid több fizikai szerver (hypervisor) szolgálja ki, nem befolyásolják egymást a terhelésükkel. Sőt nemsokára a szervereid automatikusan fognak tudni maguknak több erőforrást foglalni, ha túl vannak terhelve.

Szerver - Skálzódás

Ha egy meglévő szervert szeretnél bővíteni, először megrendeled a hardvert, ami megérkezik pár nap alatt. Amikor ezt behelyezed a szerverbe, valószínű leállítással, kieséssel jár, jó esetben fél óra, peches esetben akár több óra. Ha egy szervert szeretnél klónozni, akkor - ahogy az üzembehelyezésnél írtuk - először megrendeled a hardvert, majd feltelepíted, esetleg klónozod a meglévőt, de akkor az addig áll.

 

Cloud - Adattárolás

A felhőben az adatokat nagyteljesítményű központi storage-eken tároljuk, egy-egy ilyen tárolón belül is minden adat duplán megvan és a tárolókat is párban használjuk, azaz minden adat 4 példányban van meg, a mentések pedig egy ettől teljesen független backup-szerveren. A tárolókban merevlemezeket és SSD-ket is használunk, hogy a lehető leggyorsabban tudják kiszolgálni az adatokat.

Szerver - Adattárolás

A szerver adatai a helyi merevlemezeken vannak, valamilyen RAID-be szervezve. Ha a RAID vezérlő meghibásodik, az adatok elveszhetnek. Ha egy disk meghibásodik, a csere sok időt elvisz, csakúgy, mint amikor bővíteni szeretnél. A diskek száma is korlátozott a legtöbb esetben. Egy szerverben lévő jellemzően 2-8 elemű, akár a leggyorsabb 15k SAS diskekből álló RAID tömb is sokkal lassabb, mint a felhőben használt hybrid storage.

 

Cloud - Hibatürés

A felhőben mindent redundánsan alakítottunk ki. Ha egy hypervisor meghibásodik, azok a virtuális szerverek, amik rajta futottak automatikusan elindulnak egy másikon. Az adatokat két hardveresen független storagera tükrözzük, így egy storage kiesése esetén is minden fut tovább.

Szerver - Hibatürés

Egy szerverben lehet a legjobb redundáns tápegység, a többi elem akkor sem lesz redundáns, alaplapból csak egy van benne, ha az vagy bármely más létfontosságú komponens meghibásodik, a szerver leáll, amíg valaki meg nem javítja, a futtatott szolgáltatások pedig állnak.

 

Cloud - Árak

A szolgáltatás árait - talán meglepő - úgy alakítottuk ki, hogy ne legyenek drágábbak, mint a VPS szolgáltatások árai. A felhőben azonban minden erőforrásból csak azért kell fizetni, amennyire tényleg szükség van, nem kell például feleslegesen tárterületet is bővíteni, ha csak memóriából van többre szükség. Hamarosan pedig óraalapú elszámolást is kínálni fogunk.

Szerver - Árak

Egy fizikai szerver lehet saját vagy bérelt. Saját szervernél a magas beszerzési költség mellé a co-location folyamatos díja társul. A szerver 3-4 év után elavul, vehetsz újat. A bérelt dedikált szerverek havidíja általában magasabb, mint a hasonló teljesítményű felhő-erőforrás és mindemellett 1, 2 vagy akár hosszabb hűségszerződéssel szokták őket kínálni.

Tovább - Cloud vs. VPS